Virtuaalne seminar-arutelu "Talust taldrikule"
Eesti toidupoliitika labor1 kutsub toidupoliitika kujundajaid, toiduahelas hõivatuid organisatsioonide esindajaid ja laiemat üldsust virtuaalsele seminar-arutelule, mis keskendub toidusüsteemi sotsiaalsetele aspektidele strateegia „Talust taldrikule“ valguses.
„Talust taldrikule“ strateegia fookuses on kestlik toidusüsteem. Toidusüsteem hõlmab kompleksselt kogu toidu tarneahelat, aga lisaks ka muid tootmiseks vajalikke sisendeid (näiteks loomasööt, väetised, pakendid) ja väljundeid (näiteks jäätmed, kaassaadused).
Kestliku EL toidusüsteemi tagamiseks tuleb leida lahendused mitmetele väljakutsetele, mis on seotud toidusüsteemi majanduslike, sotsiaalsete ja keskkonnaaspektidega.
Seetõttu keskendume seminari käigus peamistele toidusüsteemi kestlikkuse sotsiaalsetele aspektidele, mis mõjutavad inimeste toitumiseelistusi:
- Loomaheaolu aspektidega arvestamine tänapäevases loomakasvatuses – tarbijate ootused ja teadlikkus
- Tasakaalustatud toitumine – ülekaalulisuse vähendamine, parem tervis
- Toiduahelas hõivatute sotsiaalsed õigused – õiglane tulude jaotus toiduahelas
- Toidu kättesaadavus – ligipääsu tagamine piisavale, toitainerikkale toidule
[1] Eesti toidupoliitika labori kutsusid ellu Sotsiaalministeerium ja Maaeluministeerium Euroopa Komisjoni rahastatud programmi Horizon 2020 projekti Fit4Food2030 toel, et edendada toidusüsteemi teaduse ja innovatsiooni abil. Labor rakendab lahenduste leidmiseks kaasavaid ja inimesekeskseid poliitika kujundamise meetodeid ningja osaleb Euroopa Liidu toidupoliitika laborite võrgustiku töös (laborid on praeguseks loodud 11 liikmesriigis). Labori koordinaatorid Eestis on Anu Aaspõllu Tervise Arengu Instituudist ja Siret Talve Maaeluministeeriumist.